Kakovostni prenosni računalniki za vse priložnosti

Kako izbrati primeren prenosnik?

Toplotne črpalke so postali nepogrešljiv pripomoček tako v poslovnem okolju kot tudi doma, saj nam omogočajo mnoge prednosti. Prenosniki so prava izbira zaradi svoje prilagodljivosti, saj ga lahko uporabljate kjer koli in imate pomembne stvari ves čas pri roki. Ravno tako prenosniki zaradi svoje optimalnejše oblike in posledično manjšega obsega strojne opreme za svoje delo porabljajo bistveno manj energije kot stacionarni osebni računalniki. Prenosniki se med sabo razlikujejo po izgledu, velikosti ekrana in tudi zmogljivost, zato je potrebno pri iskanju pravega prenosnika pozorno pregledati ponudbo na trgu. Odločiti se je potrebno, katere tehnične lastnosti so za vas najpomembnejše in na podlagi tega najti primeren prenosnik, ki vam bo zagotovil maksimalno zmogljivost in hkrati ugodno ceno.

Najcenejši prenosni računalniki visoke kvalitete

Prenosni računalniki se delijo v raznovrstne kategorije, ki se med sabo razlikujejo po kvaliteti, namembnosti, velikosti, ceni in številnih drugih karakteristikah. Glede na množičnost ponudbe boste z nekaj podrobnejšega brskanja in raziskovanja z lahkoto našli ugodne prenosnike, ki bodo zadostili vašim potrebam. Vendar pri izbiri prenosnika ne sme biti odločilna samo cena, saj v prvi vrsti potrebujete najvišjo kakovost in morate izbrati zadosti zmogljiv prenosnik, ki vam bo zagotavljal brezskrbno delo.

Prenosni računalniki se med seboj razlikujejo po CPU-jih in pomnilniku RAM-u, ki določata, kako hiter bo prenosni računalnik in koliko programov se lahko hkrati brez težav izvaja. Delovni pomnilnik označujemo v Gb in več Random Access Memory-a zagotavlja hitrejši ter odzivnejši računalnik. Sodobni prenosniki imajo običajno od 1 GB RAM-a naprej ter dvojedrni CPU s hitrostjo vsaj 2,2 GHz.

Druga stvar, ki jo morate upoštevati pri nakupu prenosnika, je velikost trdega diska. Trdi disk je prostor, kamor shranjujete vse pomembne dokumente (programe, datoteke, glasbo, fotografije). Dandanes imajo prenosniki veliko prostora za shranjevanje, in sicer povprečno med 60 in 100 GB, mnogi še več.

Tretja ključna stvar, ki vas bo gotovo zanimala, ko boste izbirali optimalen prenosni računalnik, je gotovo tudi velikost zaslona. Dejstvo je, da je velik zaslon bolj prijazen za oči in je primeren tudi za ogled filmov ter brskanje po internetu. Ponavadi večji zaslon (od 14 inčev naprej) pomeni tudi večjo ločljivost slike. Poleg tega je velikost zaslona bistven dejavnik tudi pri teži in življenjski dobi baterije prenosnega računalnika.

Še eden izmed pomembnih dejavnikov je tudi teža prenosnika, ki je izrednega pomena predvsem v primerih, ko nameravate s prenosnikom veliko potovati. Teža prenosnika je odvisna od namembnosti prenosnika in njegove zmogljivosti. Visokozmogljivi prenosniki za igranje iger lahko tehtajo tudi do 7 kg, medtem ko najlažji prenosniki tehtajo 1,1 kg ali manj, vendar so tudi manj zmogljivi in učinkoviti. Če se odločite za zlato sredino, je najboljša izbira za vas klasičen vsestranski prenosnik, ki večinoma tehta cca 2,4 kilograma.

Še zadnja izmed najpomembnejših dejavnikov, ki na začetku vplivajo na vašo izbiro prenosnika, je videokartica, ki bo poskrbela za vizualne učinke pri uporabi prenosnega računalnika. V prenosnikih večinoma ni dovolj prostora za grafične kartice, kot so vgrajene v klasičnih namiznih računalnikih, zato imajo kot alternativo vgrajeno grafično procesorsko enoto, ki je na voljo v dveh izvedbah, kot vgrajena VGA grafika ali dodeljena (diskretna) grafika za gledanje na fizioterapija.

Prenosni računalniki in vzdržljivost njihove baterije

Ob izbiri prenosnika ključno vlogo zagotovo igra tudi zmogljivost baterije, vendar jo lahko bistveno podaljšate tudi z različnimi uporabnimi ukrepi. Ena izmed alternativ za daljšo življenjsko dobo baterije je optimiziranje svetlosti ekrana in izklop ohranjevalnika zaslona, s čimer lahko bistveno podaljšate delovanje baterije. Med varčevanje sodi tudi izklop velikih porabnikov energije, kot so LAN povezave in nepotrebni vmesniki. Poleg tega je pri prenosnih računalnikih smotrno namesto statusa mirovanja nastaviti preklop na status hibernacije po preteku določenega časa neaktivnosti. Za izboljšanje zmogljivosti baterije lahko poskrbite tudi tako, da izključite prednastavljene naloge in tako preprečite konstantno vrtenje trdega diska.

Če prenosnega računalnika dalj časa nimate v uporabi, je dobro, da baterije polnite do 80-odstotne zmogljivosti ter jo skupaj s prenosnim računalnikom shranite v hladnem in suhem prostoru, saj boste tako poskrbeli za optimalne lastnosti in prenosnem računalniku omogočili maksimalno življenjsko dobo.

<< Domov